Followers

Proud To be One

Proud To be One

Sunday, September 7, 2014

Cabaran 30 Hari : Day 7 | Sejauh Mana Pelajaran Penting Buat Saya

Assalamualaikum....

Alhamdulillah..sekejap je dah masuk cabaran ke 7...seminggu dah dalam bulan September....tajuk cabaran hari ni dikatakan sangat ohsem... hehe

Well pada aku, pelajaran sangat sangat lah penting bukan saja dari segi akedemik tetapi non akedemik pun peting...both main peranan yang sama untuk bagi keseimbangan kepada seseorang individu itu sendiri...pelajaran ni pun sesuatu yang umum....direct dengan indirect....and selagi kita hidup selagi tu kita masih boleh belajar tak kira usia kita.....pegang pada satu prinsip, usia bukan penghalang...ewah...hahaq...cemerlang mana pun dalam akedemik, tapi non akedemik entah kemana....communication skills,body language and so on maksud aku....still tak survive....

Aku admit....tersangat admit...student nowdays sangat2 lah bijak....sangat2 lah pandai....sangat2 lah cerdik...tapi macam mana pandai pun kita, macam mana cerdik pun kita....pelajaran pertama yang kita dapat is from our mom.... then our dad....basic kehidupan... tak lupa cikgu tadika...cikgu sekolah....tanpa diorang untk bagi tunjuk ajar, tunjuk arah....xmungkin kita dapat berdiri di mana kita berdiri sekarang..so Terima Kasih semua... =D tanpa anda siapalah saya...

Yang penting, prinsip usia bukan penghalang dalam pelajaran tu kena pegang sampai bila-bila. Education never stop. Tapi jangan lupa seimbang kan...rohani,jasmani,emosi....InsyaAllah...

Saturday, September 6, 2014

Cabaran 30 Hari : Day 6 | Apa yang Anda Makan Hari Ini

Assalamualaikum....

Hye peeps.... hari ni aku balik UTM...jadi agak buzy...
Apa yang aku makan tadi.... lunch tadi aku makan Siput Sedut Masak Lemak...haaaa.....terliur tak?? mesti terliur kan.....dalam family aku memang seafood lover....lagi tomyam sotong...wow!!!!!!Siakap Tiga Rasa!!! dan macam-macam lagi..kerang, udang,.....sedapnya.....

nak tunjuk gambar tapi tak ada gambar sebab aku yakin korang boleh bayangkan sendiri macam mana..... plus, act aku tgh online guna lappy kawan kat bilik kawan atas meja kawan....haha....lapy aku kat bilik yang belum berkemas lagi itu.....*psst..esok tade kelas*

k, nak kuar makan dinner...hahaha...lapar pulak...member dah tunggu.....later for the next day....bye...~~~



Segmen Meh Join Bloglist Cik Ayue dah Tamat..=D

Assalamualaikum....

hei hei hei peepss..... segmen join bloglist Ayue dah berakhir dengan rasminya.... Alhamdulillah....First Time buat and sambutan agak meriah terima kasih kepada semua sayang-sayang bloggers semua..... First of all, thanks a lot....sebab sudi join segmen aku.... lagi pada akak-akak, rakan seumur, and adik-adik semua.... hehehe..... excited pulak....

so...bawah ni senarai yang join segmen aku :

1. http://flizzy86.blogspot.com/2014/08/segmen-meh-join-bloglist-cikayue.html
2. http://www.jiakreatifelt.com/2014/08/segmen-meh-join-bloglist-cikayue.html
3. http://www.mamaniza.com/2014/08/segmen-meh-join-bloglist-cikayue.html
4. http://www.syahidahfadilah.com/2014/08/segmen-meh-join-bloglist-cikayue.html
5. http://qaean92.blogspot.com/2014/08/meh-join-bloglist-cikayue.html
6. http://sayasukala.blogspot.com/2014/08/segmen-meh-join-bloglist-cikayue.html
7. http://misteriomuchacha.blogspot.com/2014/08/meh-join-bloglist-cikayue.html
8. http://izzeyda.blogspot.com/2014/08/segmen-meh-join-bloglist-cikayue.html
9. http://sitizawiah95.blogspot.com/2014/08/segmen-meh-join-bloglist-cikayue.html
10. http://sigadisberkacamata.blogspot.com/2014/08/meh-join-bloglist-cik-ayue.html
11. http://www.mialiana.com/2014/08/segmen-meh-join-bloglist-cikayue.html
12. http://jom-santai-aje.blogspot.com/2014/08/segmen-meh-join-bloglist-cikayue.html
13. http://nurainahanis.blogspot.com/2014/08/meh-join-bloglist-cikayue.html
14. http://www.eelleebeauty.com/2014/08/segmen-meh-join-bloglist-cikayue.html
15. http://calrasepatrick.blogspot.com/2014/08/segmen-meh-join-bloglist-cikayue_31.html
16, http://firzanahazhar1.blogspot.com/2014/08/segmen-meh-join-bloglist-cikayue.html
17. http://eurukaseven.blogspot.com/2014/08/segmen-meh-join-bloglist-cikayue.html
18. http://ayielifememory.blogspot.com/2014/08/segmen-meh-join-bloglist-cikayue.html
19. http://duniazumal.blogspot.com/2014/08/meh-join-bloglist-cikayue.html
20. http://mulan-sahbanu.blogspot.com/2014/09/segmen-meh-join-bloglist-cikayue.html
21. http://sayapejuangbahasa.blogspot.com/2014/09/segmen-meh-join-bloglist-cikayue.html
22. http://ciklindaaalol.blogspot.com/2014/09/meh-join-bloglist-cikayue.html
23. http://mimbarkata.blogspot.com/2014/09/meh-join-bloglist-cikayue.html
24. http://www.ladyainaa.com/2014/09/segmen-meh-join-bloglist-cikayue.html
25. http://cahayaalammaya.blogspot.com/2014/09/segmen-meh-join-bloglist-cikayue.html
26. http://loveyoucontest.blogspot.com/2014/09/segmen-meh-join-bloglist-cikayue.html
27. http://lifeisgreatwithme.blogspot.com/2014/09/segmen-meh-join-bloglist-cikayue.html

Semua ohsem belaka.....result will be generated by the random generator.... so, nanti tunggu tau.... yang tak dapat join pun sokeh..aku masih follow, usha, baca, jenguk, ngadap.....*macam la ada hadiah nak tunggu segala...ngada2 kan aku*...  hari ni balik Utm....jadi buzy sikit..... hehehe

Friday, September 5, 2014

Segmen: Meh Join BlogList CikAyue

#StickyPost#
#Mohon scroll bawah#
Assalamualaikum bloggers sekalian...

Hurm...nebes ni...sirius...
Hajat hati nak buat segmen cari bloglist ni dah lama sebenarnya bertapak kat jiwa
cuma tak ada keyakinan nak buat
sebab keyakinan tu tak datang..
tapi sampai bila?
orang kata tak cuba tak tahu..maka..
dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim

nak jemput awak..awak...awak semua supaya
Meh Join BlogList CikAyue

..Due date is on 5 Sept 2014..
Syarat-syaratnya x banyak:
1. Kalau boleh, follow la blog aku yang tak seberapa ni.
2. Mohon tampal banner kat atas di entry korang and link balik pada page ni
3. dah siap? tinggal je entry kat ruangan komen
senang kan??
hee...fez time buat jadi hopefully ada yang join..
terima kaseh semua orang..
terima kaseh jugak sudi jenguk sini...


Cabaran 30 Hari : Day 5 | 3 Perkara yang ingin dikatakan kepada bekas kekasih

Assalamualaikum...

Jujur..terdiam, terkedu,tersentak kejap dengan tajuk untuk hari kelima ni....loading sekejap....bukan sekejap tapi lama gak sebenarnya....aq pikir gak sebenarnya perlu ke aku tulis......tapi take it or leave it? just grab the chance la.... bila lagi nak luah rasa...ceh.........=.="

Aq masa budak2 hingusan dulu kapel sana sini...wahahahaha....okeh tipu ~ so, here goes...for that person yang ajar aku pasal benda ni... ( matriculation story )

1. Thanks sebab Kamu ajar org macam mana erti sayang, erti rindu
2. Thanks sebab Kamu ajar org macam mana erti kecewa., erti luka.
3. Thanks sebab Kamu ajar org macam mane erti benci.Take care, be happy, be free.

okeh dah...aku x nak cakp banyak pasal mamat ni.. let by gone be by gone.. aku tak nak ingat apa sebab aku sakit....masih sakit....walaupun dah lama berlalu.....luka masih ada, syg masih ada,benci lagi la ada....

So, that's my challenge for day 5... hows yours?? nak p bace orang laen punya lak....hehe
Day 1 : Klik Sini
Day 2 : Klik Sini
Day 3 : Klik Sini
Day 4 : Klik Sini

#KelabBloggerBenAshaari

Thursday, September 4, 2014

Cabaran 30 Hari : Day 4 | Buku Kegemaran Cik Ayue

Assalamualaikum wbt..

.hye peeps....how's life?? how's your 30 days challenge?? dah post dah entry untuk hari ke 4? Aku baru je nak taip ni... *lepas korang baca maksudnya dah taip lah..hehe* 

Jadi...buku kegemaran eh...hehe... aku hantu novel...satu novel boleh amik masa satu hari je baca....serius aku tak tipu.....once dah baca aku x boleh berhenti sebab aku tak suka baca separuh...curiosity tinggi...sangat-sangat tinggi......basically, bila beli novel..aku usha cover buku dulu.....then baru sinopsis....kenapa??  Habit..... haha....aku tengok cover dye cool, cantik, aku belek bace sinopsis pun cantik jalan cerita then aku beli.....tak kesah la penerbit mana pun... Alaf 21 ke, Fajar Pakeer ke, KakiNovel ke....asal memenuhi citarasa jiwa aku...hehe...jadi kalau nak specific kan buku kegemaran uh susah la...sebab banyak sangat....tap, meh aku belanja one of my feveret....




this is one of my favorite.  Aku Suka Dia by Julees..terbitan FP.......cover dye simple and cool. Sinopsis? haha..bout Hara and Ian Zachry....berkisarkan cinta zaman kolej...terpisah then jumpa kembali di alam kerja.... kindda fun ....try baca then u know what I mean....hehehe.....Lagi, aku Suka gak Baca novel Hlovate....aa+bb...seronok....lagi hurm...Awek Chuck Taylor by Nami Cob Nobbler....sempoi gila cerita ni...haha....



okeh...that's all....nak baca orang len punya...hehehehe

Wednesday, September 3, 2014

Segmen : Nak Blog URL

Assalamualaikum....

Kali ni nak tolong meriahkan Segmen : Nak blog URL By Macam-macam Cerita




Nak join just klik je banner ye sayang-sayang sekalian...
sambil bersegmen kite rapat-rapatkan hubungan sesama insan..ewaahh....
Majulah blogger untuk negara... hehehe....

Cabaran 30 : Day 3 | Sesuatu yang menguatkan Cik Ayue

Assalamualaikum wbt...

carry on with the third day of 30 Days Challenge...ceh..speaking pulak...... sesuatu yang menguatkan diri...
Hurm... sangat-sangat la penting... when Im feeling down..when Im feeling unsecured....sapa yang aku carik??

of course My Beloved Family



bangun aku..jatuh aku..tersungkur aku......family still ada untuk aku.... aku besar panjang sekarang ni pun hasil titik peluh mak ayah....*walaupun tak tinggi*...mak ayah jadi penguat aku.... tulang belakang aku....biarlah orang tak terima aku....asalkan aku ada keluarga yang terima aku apa adanya.... terima baik aku..buruk aku.... bersyukur dikurniakan keluarga yang memahami... Alhamdulillah... sayang sangat ..sayang ketaq-ketaq..manpat-mampat...hingga hujung nyawa.... <3

#kelabbloggerbenashaari


Cabaran 30 Hari : Day 2 | 5 Cara Memenangi Hati Cik Ayue

Assalamualaikum wbt...

well..entry ni mula dikarang after 12.00 am.....cabaran first aku post petang tadi...xbace lagi?....Klik Sini....jadi rasanya tak salah post waktu-waktu macam ni sebab dah tukar hari....*ayat aku terabur...maaf*...so...tak macam segan lak nak tulis menda ni eak..hehehe....takut korang seriau baca entry ni...*bukan korang je...dengan aku-aku sekali yang seriau*... = ="

So..straight to the point..macam mana nak menangi hati aku yang tak besar ni...kat bawah ni ha...*makcik pakcik, adik abang kakak semua boleh try cuba test*

1. Gila-gila / Happy go Lucky
 ye....aku gila dengan orang macam ni....hahaha....sebab aku pun kadang-kadang gila jugak...so, this kind of people could easily get my attention....tak kira la lelaki ke..perempuan ke....boleh masuk kepala dengan aku..easy going people....memang comfirm la memenangi hati gua yang kecik ni...cehhh....hahaha

2. Nescafe lover
hok yang ni kalau sekepala memang seronok lah aku.... aku memang addicted gila ngan nescafe....certain of my close friend tak minum sangat...siap marah lagi aku minum nes...tp, lau dapat yang sekepala, leh minum sesama gituh....hahaha....plus, boleh ngecek-ngecek bila nescafe sendiri habes...*xmalu*...

3. Animals Lover
Aku memang suka haiwan...lagi-lagi encik miau....currently tengah bercadang nak bela ular..tapi mak x bagi....jadi hold on dulu la..... bila fikir-fikir macam-macam aku nak bela..tapi macam angan-angan pun ada..haha.... sekarang ada 2 ekor hamster baka Winter White..dua-dua jantan nama Mielo and Lokiey...sekor kucing jantan pemalas nama Sepet..and sekor kura-kura somel meletop nama EV....so,silalah sukakan haiwan....hahaha

4. Pendengar Yang Setia
Selalunya i keep my problem for my self but when i really can't hold it ,i'll tend to find s'one to talk with...selalunya orang yang aku selesa memang jadi mangsa la....tak kira laki ke perempuan...sama je...selagi aku belum puas cerita selagi tu la korang kena dengar...kesian... jujur, setakat ni beberapa orang je yang salu jadi tempat aku cerita-cerita ni...hehe...gud luck!

5. Kawasaki Ninja / Myvi BumbleBee
sape yang dapat bagi aku dua menda ni memang the most ohsem person in the world la.....aku dari kecik memang suka tengok motorbike....pada aku ohsem sangat-sangat....walaupun aku tahu aku tak boleh nak bawak sebab aku ni tak berapa nak tinggi.....Myvi BumbleBee is myvi yang kaler kuning uh....aku suka sangat-sangat sebab comel sangat-sangat...*jatuh jiwa dengan bumblebee punya pasal*...tapi aku belum ada lesen...masih dalam proses...hahaha...

so..that's it....nak menangi hati aku..bacalah kat atas..haha....demand gila aku rasa.....terasa hot stuff...padahal hot sentap...hahaha.....maka dengan itu berakhirlah cabaran 30 hari untuk hari kedua....hehehe....wassalam...

#kelabbloggerbenashaari
#cabaran30hari

Tuesday, September 2, 2014

Me,..my Family...

Assalamualaikum...

Evening uollsss.... update entry tengah22 hujan...sejuk je rasa....hujan lebat....sekarang ni selalu je hujan..sampai dah boleh agak dah pukul berapa hujan turun...*angkat-angkat kening*

Sabtu ni dah aq dah kembali melukut kat tepi tasik Utm....mak dah sebok soh kemas...kalau kemas lambat-lambat nanti dia kata kelam kabut...tp...anak dia ni tak ada hati nak mengemas barang masalahnya....nak tarik beg keluar dari bilik pun rasa macam berat je...hahaha....

barang-barang nak bawak balik utm pun ada yang dah beli..yelah, alang2 tengah merayap..beli apa yang patut dulu....macam shampoo bagai semua tu....beli hok yang besar terus...pakai lama sikit..tak gituh.......

Aku start Form 1 dah dok asrama..jadi aku macam tak da rasa homesick sangat....xmacam certain orang...asyik homesick..nak balik rumah je....lagi yang dekat....jujur aku kata, aku memang jarang balik rumah ...sejak dari dok asrama....walaupun dekat....bukan apa...aku malas nak nyusahkan ayah aku......ayah aku sampai sekarang dia tak bagi aku baik sendiri....*anak dia selama ni memang kat johor je, x keluar* ...mak aku siap cakap..ko nak balik bagitahu....ayah amik nanti..... itu mak aku yg cakap..bukan aku...... haha.....pecaya x kalau aku cakap umur da 22 gini pun aku still x reti nak naik bas sorang2?? haha...x macam ngengada lak kan aku.... tapi tu realiti...haaa.....tp, serius aku attach sesangat dgn rumah....kalau dah balik,aku memang susah nak keluar....kecuai kalau memang dah xde benda sesangat nak buat.....kat rumah complete kot..makanan semua.....katil is the most important part lahh..*korang pun kan??*

.compared to other girs...aku lagi rapat dengan ayah....adik aku si Ain dgn si Beger *nama dye hamdan,aku je yg panggil dye beger..ahaha*, and kakak aku Dayah...diorang rapat dengan my mom....kalau bab gurau..adik22 aku x berani sangat gurau dgn ayah...aku?? haha..tgok22 gak...kang tetibe tgh mood ayah aku x betol..mahu naya...haha.....my parent pada diri aku sporting...... others yg first time tgok ayah aku..mostly cakap ayah aku garang....padahal...muka dye je....haa...siap ada kawan adik aku yg ingat ayah aku askar pencen...kikiki....

kalau cakap pasal kahwin...aku salu fikir...nanti kalau boleh aku x nk dok umah lain...aku nak dok dgn mak ayah aku......tapi aku tahu mustahil....sebab aku perempuan....kena ikut suami kan??? tp itu nanti la.... xyah cakap lagi....haha.... magrhrib dah....entah apa-apa aku mengarut..... wassalam..~

Cabaran 30 hari : Day 1 = Latest Picture and 5 Fact Bout Me self


Assalamualaikum...

Evening uolllss.... hokeh..yang sebenarnya dah terlambat join cabaran 30 hari ni... orang lain esok dah masuk cabaran ke tiga , aku tertatih-tatih lagi dengan cabaran kedua....tape...better late then never..tak gitu??
k...for the first day...kene tampal gambar terbaru dan kena bagi tahu 5 fakta tentang diri sendiri...

1. Gambar terbaru..



2. 5 fakta tentang aku :


1. Aku senang panas senang sejuk
2. Xsuka guruh,petir , kilat
3. A 22 years old girl who looks like a secondary school girl
4. Bila dah bercakap susah nak berhenti
5. Aku tak feminim macam gadis22 yang lain....aku sarung je baju yang aku rasa selesa...no make up...mostly tshirt..jeans..aku ada dress satu je dalam almari...itu pun mak yang beli...hahaha


Okeyyy...first mission done!!
#kelabbloggerBenAshaari

Monday, September 1, 2014

Segmen Blogwalking By Rrsya Eyrdina

Assalamualaikum

Evening uollsss.... hehe...nak ajak korang join Segmen Blogwalking By Rrsya Eyrdina
Tama pada 5September ni uollss... sama dengan tarikh tamat segmen bloglist aku...haa, yg nak juin klik banner...


Terima Kasih Daun Keladi

Hye there... Thanks a lot sudi singgah sini... rerajinkan lah diri tinggalkan jejak... InsyaAllah, pergi melawat nanti...
"Ni personal blog aq. Aq tak bertanggungjawab atas segala komen yang diberikan. Segala entry aku adalah tujuan perkongsian semata. "