Followers

Proud To be One

Proud To be One

Sunday, August 31, 2014

MineSweeper

Assalamualaikum wbt.

Hola...buat ape semua? Asyik juin segmen je sampai tak buat entry sendiri...hehehe....btw, Segmen Meh JOin Bloglist Cik Ayue masih lagi berjalan....sape2 yang belum join tu boleh lah join...klik je KAT SINI ..

btw, korang mesti pernah main game ni.. sebab mostly kalau windows tak kira jenis ape, rasanya ada game ni...*betulkan aku kalau aku salah*... game ape?? game MineSweeper.... ada tak?? Game ni antara feveret aku kalau aku bosan... level begginner dah lepas dah....intermediate pun alhamdulillah....hok yang advanced...mak aih....beratus kali aku main..bukak mata luas-luas...masih fail lagi....apesal entah.....



kadang sampai pening kepala ngadap lama-lama...hahaha...padahal game takda lah susah mana....oh, aku belajar main game ni dengan Pak Ngah aku....mula-mula dulu masa tak tahu main..noob sangat22....main tekan sembarang je....memang kalah manjang la jawabnya.....dah asyik tekan bom je...bila pak ngah aku dah ajar...Ohhh...macam ni rupanya....hahahaha....nombor kat tengah22 kotak melambangkan berapa banyak mines yang ada dalam lingkungan kotak tu...hahaa....

uolls pandai main x? nak aku ajar? tengok ni....


nampak tak kotak yang aku bold kan tu.... ha, kat tengah-tengah tu nombor 3 kan?? maknanya...sekeliling kotak tu..ada 3 mines....kalau 1, maka 1 lah....yang penting kene tahu kedudukan mines tu kat mana...buat kotak yang ada 1 kat tengah2 sebagai rujukan....faham x? ke explanation aku terabur?? hahaha....

tapi rasanya ramai yang dah tahu game ni.... saje je nak kongsi.... hehehe....pada yang belum tahu, selamat mencuba... =D wassalam...

segmen blogwalking : When I Was A Kid by Aina Akmal


Assalamualaikum...

Ha..meh kite meriahkan segmen blogwalking : When I Was A Kid by Aina Akmal
Syarat nak join tak banyak..jenguk syarat kat bawah ni..simple je....=D

1. Musti Follow blog Aina Akmal... *aku dah follow..uollss bile lagi? hehe*
2. Buat entry segmen and ceritakan kisah masa budak-budak.
3. Letak banner..*like i did..ewahh*
4. WAJIB p melawat semua peserta yang join...

*p/s: aku ubah sikit ayat syarat nak seswaikan dgn percakapan aku..tp basically benda sama...*

okeh..nak tunaikan syarat kedua Aina..tp ni bukan kisah gembira la...sadis sikit.. dulu masa kecik yang paling aku ingat, adik aku tercangkul kepala aku masa aku betulkan rantai basikal.. dia nak angkat cangkul tapi tak kuat, terhentak kat kepala aku....berjahit lah jugak....sampai sekarang kadang2 terasa lagi denyutnya...

okeh...nak join segmen mohon klik banner kat atas... Good Luck semua..selamat bersegmen.. =D
P/s:  Happy National Day!!

Saturday, August 30, 2014

Dulu....


dulu...
bile cikgu masuk kelas..terdengar suara..
"kelas...bangun.."
tapi sekarang..takyah bangun..duduk jew..cikgu bg salam terus mula..

dulu...
bile wat nota..terdengar suara..
"kelas..salin nota ni..."
tapi sekarang..tanpa arahan masing2 kena salin sendiri..lau x salin rugi..

dulu..
bile tiba waktu rehat...terdengar suara..
''kringggggg.....yea dah rehat!!!''
tapi sekarang..rehat masa x sama...rehat sendiri2...

dulu...
bile waktu petang...terdengar suara..
''korang..petang ni bonzai ea!!!''...*makan abc sama-sama*
tp sekarang...xde lg..bile ptg msg2 penat..xpon study...plg x best tmpt bljr dah tak sama lagi..
semua tercampak merata negeri

dulu...
bile x siap kerja sekolah..terdengar suara...
''knapa awak x siapkan???awk buat keje tu sekarg!!!
tp skunk..x siap assigment alamat kena potong lah markah....putus harapan nak dpt 4 rata...

dulu...
dlm kelas..terdengar suara..
''diam lah..kowang nik bising je..''
tp skunk..jarang nak dengar suara owg tegur sebab dlm dewan kuliah malu nak bising2....

arrrrr...rindu nye zaman dulu itu....boleh x undur balik masa????
nak jumpa balik tapi...sume ada tanggungjawab sendiri..sume ade aktiviti sendiri..sume ada hal sendiri..
dulu masih boleh main2 lagi..tapi sekarang masa tidak lg diperuntukkan untk itu...masa kini digunakan untk bljr dan berdikari...agr khdupn akan dtg terjamin...tp..msa dulu itu lah antara masa yg terbaik antara yg terbaik..masa yg terindah antara yg terindah...=)


#notakaki :
    post ni aku buat dah lama...
    tapi aku tepek kat facebook aku...


Friday, August 29, 2014

Segmen : Pencarian Bloglist Miya Amira


Assalamualaikum
Jeng Jeng Jeng!!

Haaaa.....orang kampung...orang kampung.....nak habaq ni....meh juin pencarian bloglist Miya Amira....
nak juin just klik banner tu... 
meh meriahkan segmen kawan kite ni...


SEGMEN: Kapas Putih September Bloglist?



.....Assalamualaikum....

gud evening fellow bloggers... aha...mendung kat luar...gelap nak hujan.....rasanya lebat ni....
selebat rasa aku nak ngajak korang juin segmen sis KAPAS PUTIH...
so...ape tecegat tengok tu...klik banner tu....jangan tunggu lama-lama ...nanti lama-lama...dah tak dapat juin...ihihihi
btw, segemen ni tamat pada jam 7.59 am, 2 September 2014....
.....jgn lupa...
.......Wassalam.....


Segmen BlogWalking RedBellas



Assalamualaikum wbt...
Gud Morning Bloggersss....macam mana hari ni? sehat? kalau sehat alhamdulillah.....
dah lama aku tak juin mana-mana segmen....asek membebel sorang22 je selama ni...
jadi, dengan langkah kanan *amin* aku nak juin SEGMEN BLOGWALKING REDBELLAS...
mari bersama kita menaikkan blog traffic sesama kita...
HIDUP BLOGWALKING....eh?? 
haha...lagipun aku pun dalam mudblogwalking dari semalam...sape terasa nak aku p jenguk blog dye, tinggal-tinggal kan lah jejak kat shout box aku, or kat komen...
 btw...korang klik je banner kalau nak join..tak yah kalau-kalau la..tekan je...free tanpa bayar...apa salahnya kite support segmen RedBellas kan... selamat bersegmen uollsss....


Thursday, August 28, 2014

Im not a cake lover... seriously....(entry bergambar)

Assalamualaikum and salam se Malaysia....ewahhh....3 hari je lagi nak sambut merdeka woiii...=D

Good afternoon everybody..... heee....
Semalam, besties text.. tetiba cakap pasal kek....teringin katanya...kat sini aku selit sikit antara perbualan kitorang dekat wasap yang aku salin semula akibat kerajinan melampau tengahari ni....

Koala : Yuuuuu nak kek.   Mengidam
Aku    : Dah kenapa?? hahaha
Koala : I teringin. Hahahaha. Mana nak cr kek sedap kat sini
Aku    : Mengandung ke? Haha
Koala : Kedai kek pun tak nampak.
             Biasalah.
             Mengandung anak cacing. Hahaha
Aku    : Ada kedai kek ke?
            Aku tak gemar kek.
            Adik aku kata kat anggerik ada.
            Kat line2 kepsi.
Koala : Katne? Ada ke? xperasan
Aku    : Bt bukan ada ke? Dkat dengan maybank
Koala : Sedap x kek dia
Aku    : Mana aku twu. Aku bukan makan kek pun. Haha
Koala : Yg kat bt tak sedap.Lulz.Kek dia tak bnyak pilihan
Aku    : Jamah dua tiga suap dah muak. Haha..

okeh....sikit je la aku selit.... nak highlite sebenarnya yang aku memang bukan penggemar kek....lagi-lagi yang banyak cream....cheese cake satu suap terus nak muntah....aku cuma boleh makan choc moist je...itu pun x banyak.....aku memang cepat muak makan kek.....selalunya makan dua tiga suap je.....lebih bagi orang....kalau ikutkan satu family aku memang bukan penggemar cake.....dari ayah, mak, aku sampai adik-adik......orang cakap cake secret recipe sedap....tapi still aku makan dua tiga suap jugak.......ke tekak aku ni yang memilih??? Diana a.k.a Koala cakap cheese cake sedap....tp aku sebaliknya....hahaha....biarlah...bagi yang suka makan kek, makanlah puas22...aku tak halang pun.....
kalau boleh jangan hulur kat aku banyak22.......mahu aku muntah terbelahak......dua tiga suap tu pun dah cukup banyak......=D memang dari kecik aku jarang makan kek.....kadang22, kalau mak aku or adik22 aku bawak balik kek dari kawan22 diorang..letak kat peti sejuk....memang lama sangat amik masa nak bg habis.....tada orang yang makan.....jamah sikit22....lepastu, buang.....membazir tak?? hahaha.......wait, cake yang diorang bawak balik ni bukan kek selambak besar, just sikit je...mcam suku, satu pertiga...tak sampai pun satu per tiga tuh........ cuma yelah, bila tada cake lover kat rumah, memang amik masa la kan.....kalau banding dengan choc moist, cepat sikit la habis dari cake biasa.....adik aku gila makan choc moist....yang kecik tu....*tadelah kecik sangat dah 14tahun*.... bile tengok cake display kat mana-mana kedai kek...memang la...wow!! cantik, amazing, ohsem,comel, segala yang sewaktu dengannya....sebab decoration die kan....aku memang salute bab tu..tapi bab nak melan tu je aku tak boleh.....aku suka tengok je....hehehe.....meh, belanja sebijik dua gambar kek yang ohsem.....hasil ihsan pakcik google tersayang....


yang ni aku suka...........cantik kek sneakers ni...hahah



comel sangat kek WALL.E ni!!!!!! tengok mata die..... O.o... somel..

Wednesday, August 27, 2014

Fighting!!

Assalamualaikum....

Heee..... lagi dua minggu je *tak sampai sebenarnya*...dua minggu je lagi aku akan mulakan kehidupan sebagai pelajar semula setelah sedap dibuai mimpi nan indah bersama pelbagai makanan,minuman,hiburan dan seangkatan dengannya selama hampir 3 bulan..... telah pun berjaya menternak lemak dengan bahagia....
Alhamdulillah juga kerana selama di rumah, parents dengan rela hati memberi anak nya yang cerewet lagi mengada malah pemalas ini makan makanan yang diidamkan...bila keluar je dari mulut, teringin itu,teringin ini...insyaAllah..tak lama lepastu mesti dapat makan....aku bagi lah sebijik dua cntoh makanan yang aku kekonon teringin tu----> Ketam masak Lemak, Siakap Tiga Rasa, Ikan Terubuk Goreng, Ayam masak Ungkep...paling penting bile bebunyik, ayah..nak twister...haha...tanpa fail, ayah mesti belikan....ngeeeeee....
sayang mak ayah ketak22...terima kasih sangat22.... <3 <3 <3

kejam kelip..kelip-kelip...bangun tido...tido bangun... tetiba je dah masuk tahun 3 tersadai kat bumi tercinta Universiti Teknologi Malaysia yang dekat sangat tu....hahaha...bak kata kawan aku, nek basikal je dah sampai..untunglah....hahaha..... yelah,aku je yang tersadai kat tanah johor ni...yang lain..bersepah serata negara....tahun ketiga bermakna aku ada satu tahun lagi...*course aku 4tahun* ...lepastu grad.... insyaAllah...amin....

bila fikir-fikir balik...walaupun aku macam tak desired sangat dengan course aku...tapi dah masuk tahun tiga, and aku survive...maknanya, Allah bg jalan yang baik untuk aku....setakat ni, dengan izin Allah..aku belum pernah lagi sampai mengulang mana-mana subject....walaupun masa di kelas, or jawab exam dah rasa macam hesh...tak jauh aku pergi ni....parat leher je ni....hahahaha......alhamdulillah,,,syukur pada Allah....

apa-apa pun.... strive till the end....... InsyAllah! Fighting Dayu!! Macam mana pun kene buat yang terbaik...Nothing is impossible... *sengih*




Sunday, August 17, 2014

inche kesayangan aku

Assalamualaikum...

Hurm...
Inche lapy aq masuk wad lg...
Knp?
Dye sakit....ade organ dlamn hilg....
Driver tok wireless tu...
Aq pun ta thu mcm mne leh lesap.... padahl seingt aq, xde sentuh pun...
Hurm hurm..

Kelakar kn.. aq student cmptr..tp mcm ta thu pape....
Mcm bnda tu tk leh crik kt tenet ..
Bkn ta carik..tp bnyk sgt...x yakin..takot salah...
Tgok..petahankn diri sndiri...haha...

Tapela...at least aq hantar kat sana aq lega...
4tahun aq dgn dye..
Senang susah aku...suka aku..sedih aku...bnyk yg inche lapy tahu...
Incge lapy bnyk simpn semua tu...
Wlaupn bnyk kali jgk inche lapy msuk wad...tp dye setia bekhidmt utk aq...
Inche lapy faham aq...ape aq buat pun dye ta pernh mrah..dye redha je...
Mcm mcm aq ngadu..dye dengar je...
4tahun nmpk sekejap tp cukop lama untk aq...
Even mcm2 brand kuar...tp aq selesa dgn inche lppy....
Aq syg sgt...






Thursday, August 14, 2014

ular??? Shiro!

Asslamualaikum...ha,jawab salam pada sape yg bace tu...ketok kang kalau tak jawab..

Hha...peztime updte gune tab mak haku...pinjm jp eh mak...
Malam ni nk cite pasal spe???
Okeh...cite psal ular sawa la...
Raya lepas p raya umah pakngah aku...jumpa lah dgn cazen aku si nuar...
Nak jadi cerita, nuar ni bela ular sawa...cute je ular sawa beliau tu...
Mula- mula p belkng rumah...pakcik aq ni ade bela monyet...aq kekonon nak p jenguk la...sekali, baru berapa tpk nk dekat monyet tu turun ...aku gelabah la...monyet pakcik aq ni die tmbat je...tak kurung dlm sangkar mcm org len...BESAR HOKEH MONYET TERSEBUT..
Aq ni dahla ade trauma kne kejar monyet kat kolej aq... maka aq pn lari lintang pukang masuk rumah.. pastu tercungap - cungap. Maka tertanya-tanya mk ayah aq dgn mkcik pkcik aq. Bile cerita, kene ktawa la aq.  Pahtu, nuar pun bawak kuar ular dye....memula aq cuak gak...tak pernah pegang...lelama okeh...pastu aku tgh leka dye letak kat leher aku...meraung mak noks!!!! Menanges tak belagu depan org ramai dlm umh... malu bak hang! Geli kot letak dekat leher...dekt tgn aku okeh lagi..berani la...tp leher???? GOSHHHH!!!!!!

Nak jadi cerita seterusnya...tak lama lepas tu p A-Mart kat jb... ade kdai haiwan.. dlm uh ade jual ular sawa...bby punye...harga pun mahu cpai sibu dua la...ayh aq la tunjuk.. aq tgok gak..pastu hati ni mcm masa aq nk beli kura2 dulu...tepikat...cantik weh...nk gak try bela ular lak kan... tuptup mak haku dtg..

"Hah! Tak payah nak ngada2 nak bela!"

I was like....alah....... sentp....adik aq yg laki pn ckp..toksa la yu..hesh...ayah aku?? Dye on je...dye pun beria masa tgok ular2 tu...tp mem besar kate SHIRO maka SHIRO la jawabnya..sedih..huwaaaa!!

tak perlu tajuk

Assalamualaikum.

Dua hari tanpa internet connection disebabkan router kene petir cukop buat aku tak tentu arah kat rumah.
Nampk tak betapa aku gila online?
Dah macam tak leh buat hape padahal banyak kerja aku boleh buat.
Nampk tak effect tenet tehadap aku?
*hari ni boleh hapdate sebb dah ganti router baru..kekeke*

dan, dek kerana kebosanan melampau aku mula tengok22 segala buku yang ada kat almari rumah.
Semua  buku aku selak, aku bukak, aku hadap.Yang dah baca banyak kali pun aku baca lagi walaupun aku ingat jalan cerita.
Majalah remaja yg berlambak kat rumah aku ni pun aku rembat baca semula...
Mak aku sampai cakap--> "Pergh dayu..tak ada internet terus jdi rajin membaca.."
lepastu dia ketawakan aku.
 penat baca buku, aku bukak lappy. Bukak microsoft office words.
lepastu?
tangan aku laju lah menaip.
macam dulu-dulu aku buat menulis cerita
cuma idea tu datang tak mcm dulu. lambat sikit.
tapi adelah.juagk dah dua muka surat..

bila fikir2 balik..dulu punyalah mmembarahati ni nak jadi novelis.
tapi sekarang? otak beku dah. Kenapa entah.
hahaha. Doa je lah rasa tu datang balik. And kena jugak tulis dan menulis kalau tak makin karat lah otak aku ni dalam bab penulisan.

okeh. Wassalam..
ps: Tahniah pada adik22 yang dah dapat result UPU. Sape yang dapat UTM ohsem tu..selamat datang!



Terima Kasih Daun Keladi

Hye there... Thanks a lot sudi singgah sini... rerajinkan lah diri tinggalkan jejak... InsyaAllah, pergi melawat nanti...
"Ni personal blog aq. Aq tak bertanggungjawab atas segala komen yang diberikan. Segala entry aku adalah tujuan perkongsian semata. "