Sebab Diet Gagal =D

Assalamualaikum....

Haha...selamat pagi orang kampung!! Lihatlah dunia..aku menghapdet post di pagi hari lagi....*walaupun bru je post pasal tak elok tido lambat* nampak tak ketidak keberkesanannya post aku sendiri kepada aku....haish..apa nak jadi??? sob33xx...T_T
 Baru je beli REMAJA edisi 1Julai...dok selak punya selak terserempak satu segmen ni....segmen INFO DIET....*ting...tertarik pula* aku kan tengah diet sebenarnya...sejak-sejak timbang berat nak dekat cecah limaenampuloh ni...terus diet....tapi makin aku timabng macam makin berat....susah la...bukan membesar ke atas tapi membesar ke tepi.....STRESS..*tiru gaya Gary...i lev Gary tau...Garism!!!* okeh..balik pasal diet....tajuk artikel tu ----> PENYEBAB DIET GAGAL

ehe...menurut artikel tersebut antara penyebab diet gagal adalah
(aku amik penyebabnya je...huraian adalah berdasarkan keadaan aku kini...nak baca huraian sebenar sila beli ok? *tapi ade gak aku amik huraian dalam artikel tu..bg korang faham* hehe...majulah REMAJA untuk negara! i remaja lagi okeyy...*perasan muda jap*) =D

1. Gula - hehe...tak boleh nak cakap ape lah untuk hal ni.....gula penting ...kalau tak macam tak berasa pulak bila makan apa-apa....apetah lagi aku...ahaha...

2. Makanan Olahan - ha,yang ni yang ada label 'rendah gula' dan segala yang sewaktu dengannya tu. Act,benda2 gini tinggi kalori and ada pewarna or pemanis yang tidak sihat.Tapi pada aku pulak benda22 macam ni sedap...makan tetap makan lah....ahaha....

3.Persekitaran - maksudnya macam warna,ruang persekitaran dan apa-apa sahaja yang boleh meransang nafsu makan. Contoh dalam artikel ni,dia kata warna yang hangat macam merah and kuning dapat merangsang nafsu makan...*aku dah la suka kuning...=.="* sementara warna biru dan hijau dapat menekannya.Artikel ni juga beritahu bahawa aktiviti dengar muzik,menonton tv and membaca juga meningkatkan keinginan makan....*dok depan tv tak sah kalau tak mengunyah...bila membaca pun..ape lagi time study...syok kot...* ngeh33xx...

4 - Makanan Ringan - Ni paling crucial kot aku rasa....haha...nak cepat dan senang....makanan ringan adalah  yang paling senang...malah senang jugak menambahkan 400 atau lebih kalori dalam badan...*tahniah Dayu!!! *

5. Malas berolahraga - krik222222....haha...no komen....paham-paham sendiri lah....

6.Jangan Lewatkan Sarapan Pagi - aku bukan setakat lewatkan...memang selalu tak breakfast adalah...tak sangka pula ade kaitan dengan diet eak?? hahaha..........

7.Abaikan serat pemakanan
8.Tambah Perasa

nampak tak sebab22 kegagalan tu?? patutlah aku tak turun berat badan malah bertambah di pam.....=.=" huhu....sentap i..

Hope korang dapat info daripada post aku ni....Selamat berdiet plus SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN!!!


Comments

Popular posts from this blog

KEBAIKAN DAN MANFAAT RANGKAIAN PRODUK NADEAR FACECARE

Insidious 2 vs Sadako 2

XPDCDaksies (PART 5)