Followers

Proud To be One

Proud To be One

Monday, July 29, 2013

Welcome NewComer...

ASSALAMUALAIKUM!!!!!

Orang kampung!! Berita sensasi..terhangat di pasaran....lagi gembira.....newcomers in our small family......give a big applause to Qalishah Umairah......newborn baby girl....wuhhu!!!


the comel one....adik kepada si nakal Haziq Danish tu la....*penat Umie melayan Haziq*.......lepas ni umie nak layan Umairah pulak...ta nak kawan Haziq...*Haziq takot kalau aku marah dia...bila dia wat nakal...mula lah mak ayah aku cakap gini---> ha..umie,tengok Aziq ni*...hehe.....btw,umie tu aku yg mentel nak soh anak22 sedara aku panggil gitu....kui33xx....Qalishah Umairah lahir pada hari sabtu,27 Julai 2013....dengan berat 3.12 kilogram....excited tau aku....ahaha....untungla atok aku tahun ni....raya tahun ni dengan 3 org baby...sorang anak busu aku...*busu tu nama panggilan untuk my aunt* nama Rania Izara,8 bulan....then anak makngah aku...Ahmad Zulfiqar,2bulan...and the latest one...cicit kedua atok aku ni la...Umairah si comel....kikiki....Alhamdulillah...=D btw,aku and ayah aku bertekak nak baju raya kaler hijau or biru...entah pape je...ahaha....k,wassalam...*eh,jgn lupa niat puasa esok!*

Friday, July 19, 2013

Assalamualaikum

nak buat short entry....
menunggu anak sedara balik...
lambat lagi...
merempat di rumah sendiri...
nak kerja jauh sekali...
mengadap game hari22...
haish!!
boring.....=.="
salah sendiri......
k bye....

Wednesday, July 17, 2013

Jentera Kuning Milik Aku

Assalamualaikum...

Ehem..ehem...testing keyboard..testing..tekan-tekan..ketuk-ketuk.......*mula mematah-matahkan jari* dah lama ni nak buat macam ni.....oleh hal kerana ada insan yang bertanya tentang jentera kuning milik aku kat pesbuk...aku mengirakan nya sebagai request la..jadikan entry...panjang sikit cerita nanti...ahakssss.....bukan senang ni nak menceritakan tentang jentera kuning milik aku tu....haha...ku keep it secret sebenarnya....hahaha...*poyo*...oh..btw,selamat datang ke blog yang tak berapa nak cantik ni kepada sesiapa yang baru melawat...=D

Al-kisah...aku beli jentera kuning masa sem satu dulu....bersama kawan22 aku la....mula-mula beli tu memang la exited gila....nak kata hari-hari dok menunggang tu tadelah sampai hari-hari...tapi memang asyik menunggang je la.....benda baru la kata kan .....pegi arked cengal yang dekat tu pun nak menunggang....konon-konon mcm stylo la kan...*konon je lah* dah agak lama...dalam 3per4 bulan setelah dibeli...kesuraman dan kemalasan serta kebosanan mula melanda.....maka kasihan jentera kuning dan jentera22 lain seangkatan belian dengannya terbiar saja di sudut blok....bukan tidak dihiraukan oleh aku dan rakan-rakan...cuma malas nak bawak jee kata kami....

Namun,jentera kami seringkali mendapat perhatian insan22 lain...yang asyik dok nak meminjam je....ada masa aku tak tahu pun ada org pinjam..sebab biasanya org dok mintak kebenaran kat member yang biliknya paling dekat dengan tempat kami letak jentera22 kami tu....tahu22 je nampak kat cafe...punya la aku usha masa masak beger ritu..

"esh..aku mcm kenal je benda kuning ni" luahku di dalam hati...datang dekat sikit..nampak loceng kaler kuning...eh????!!!! Beskal aku ni.....mcm mane boleh kat sini? Sape lak yang bawak???
aku dok je situ nak usha sape yang bertanggungjawab membawa jentera aku tanpa pengetahuan aku....lalu adalah seorang gadis ni...eh,aku tak kenal!! Tiba22 henpon tak canggih aku bunyik...

"Hello,Ayu..awatif ni..tadi ada sorang kakak tu nk pinjam beskal...dia dah amik dah beskal nya...tape kan??"
"Err..tape"

*dlam hati gua membara sikit gak sebonarnya*

so..kini ketika cuti..aku meletakkan beskal aku tu di dalam stor bersama beskal22 lain dengan harga sewaan penyimpanan seploh hingget satu beskal...*cekik darah betul..mahal sungguh* dengan itu tamat la cerita beskal aku...harap puas hati dengan info maklumat terkini beskal kuning aku ye En.Syuk....hahahahahaha......sekian dari aku..roger and out!! Wassalam~




yang kaler kuning tu aku punya lah tu...hensem kan kaler dye...dye pon hensem...haahhaha


Saturday, July 13, 2013

Welcome to UTM

Assalamualaikum!!!

Alhamdulillah....dah hari ke-empat kitaberpuasa di bulan Ramadan yang mulia kan???? pejam celik pejam celik je.....macam mana puasa korang?? dah empat hari ni puasa penuh ke dah ponteng???? haa...baik ngaku....tak baik tau  tipu...hehehe...

Well,sejak22 keputusan UPU kuar...banyak post pasal bersyukur ditempatkan disini mahupun disana....tahniah kepada semua yang berjaya melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi...*tepuk tangan!!!* page UTM sekarang yang kat facebook tu tengah penuh dengan post22 dari bakal22 student UTM....junior22 la...macam22 soalan dilemparkan....tanya tang kolej la,fakulti la...and of course pasal course diorang.....sengih22 je aku baca.....teringat pula masa aku nak mendaftar tahun lepas.....pun gitu juga....*malu pulak rasanya..hahaha* yang paling tak sangka, aku punya course Bioinformatik masih lagi ada junior....yelah,kitorang dapat information dulu yang kitorang ni last batch....da tak ada junior lagi..tup22 ada post tanya pasal bioinfo....terkejut aku.....tapi happy gak la ada junior...hehehe.....hai junior..I senior .....*tak payah nak senior sangat lah dayu...menyampah lak...haha* 

To adik22x....dah masuk universiti ni usaha kena lebih lagi la....tamo main22 ea...memang tak dinafikan dok kat U relax sikit dibandingkan duduk di matrikulasi dulu...*bagi yang belajar kat matrik la kan* boleh kuar masuk sesuka hati..nak keluar bila22 masa pun tak apa.....tapi kena ingat,niat kena betul...pasang niat kita masuk U tu untuk apa...okay?? Next, pandai-pandai lah korang uruskan masa korang....pengurusan masa tu sangat penting bila dah jadi student U ni....kenapa? Yelah,banyak projek and assigment wa cakap kat lu.....haha...jangan sampai satu tahap,sume projek,semua assigment nak siapkan dalam satu masa dek kerana korang tak manage masa korang betul22.....parah nanti...kemudian,muncul lah zombie22 projek dan assigment bermata merah ....hahaha....lagi,jangan malu nak bertanya...nanti kalau tak silap jalan dik oiii.....*mcm la aku jenis tak malu sangat* hahaha....ah,abaikan.....Yang paling penting!! haaa....take note ni!!! Jaga IMAN,jaga HATI......ni kalau tinggal tak tahu la nak cakap ape kan....=.="

apa22 pun....TAHNIAH and WELCOME TO UTM!!! Universiti Terbaik Malaysia......hope korang happy belajar di sini....=D

SAYA PILIH UTM





Tuesday, July 9, 2013

Tanjung Piai

Assalamualaikum...

Ishqh..ishqh....sob3x....akhirnya...Ramadhan memunculkan diri....Alhamdulillah....Allah berikan aku umur yang panjang lagi untuk aku dan keluarga menyambut Ramadhan pada tahun ini.....senyum lebar22x...harap sangat22 dapat pose penuh tahun ni.....bila kira22 macam dapat penuh je...*senyum lebar lagi..mata berkelip-kelip...ada can dapat duit raya ni* ehehe.....Puasa pertama sambut di kampung Air Tawar 5 Kota Tinggi.....akan bersahur disana dan juga berbuka disana.....wuhhuu!!!

before that,nak cerita ,ahad lepas aku ke Tanjung Piai....ikot mak aku pergi rombongan pengawas sekolah Agama Sungai Sibol....*act kena paksa* okeh la...aku ikot dengan harapan sempoi22 kan......tegok budak22 sekolah yang mostly sekolah rendah....aku ingat perangai okeh..plus diorang pengawas...namun sangkaan aku meleset....perangai...haish!! patutlah mak aku tension je.....budak22nya kurang hajar betul....aku ni rasa nak sepak22 je....jenis tak dengar kata....kalau sekolah menengah tu aku faham la..budak nak membesar..ni sekoah rendah lagi dah demand....yang darjah enam pulak *mostly girl* tergedik-gedik dengan senior yang darjah khas....berbulu mata aku....dah la aku satu bas dengan diorang.....mak aku dok terjerit-jerit suruh duduk elok22 dalam bas...macam orang jakun tak pernah naik bas...kesian aku tengok...berdiri sana..berdiri sini sedangkan bas tengah berjalan......=.=" sekali aku sound baru nak diam..tu pun ada lagi yang soksek22 kat belakang....*tak sangka lak aku berani sound attitude diorang..ahakssss..bangga sekejap*

okeh! abaikan perangai diorang...yang penting aku dapat enjoy...kami ke muzium nanas,then muzium Bugis....lepastu pergi kilang buat keropok lekor....pastu baru p hutan simpan tanjung Piai tu........jum usha gambar nak???




 










RMWD-IPT

Assalamualaikum....

hai22xx!!! Lama pulak tak jenguk..berhabuk dah bolg ni....alahai....kesian...puhh333...tiup22 sikit...*ayat cliche*....hahaha....seminggu yang lepas aku tiada di rumah...kemana?? aku kembali ke utm untuk 3 hari,kemudian 3 hari seterusnya berkampung du KAMPUNG LUKUT,KOTA TINGGI...untuk program Rakan Muda Wawasan Desa-IPT yang berlansung selama 3hari2malam......program anak angkat di bawah Jabatan Belia Dan Sukan dengan kerjasama SRM-UTM dan penduduk kampung....

Seronok?? Of Course la.....aku dapat satu rumah dengan my doengsaeng Aien....hehe....well,kami menetap di rumah mak angkat kami Pn. Rosmawati yang kami panggil mak dan suaminya En. Roslan yang kami panggil abah......mereka ada 3 anak,dua lelaki dan seorang perempuan....yang sulong umurnya 20 tahun bernama Arif,then Aizat...baru tingkatan 3.....and last but not least si pemalu Arifah ...darjah 4......mak sangat22 sporting habis dengan kitorang...and yang penting mak masak sedap!! Ahaa...

okeh...tamo cakap banyak....jom layan satu dua empat gambar yang nak aku kongsikan...
bahagia betul aien and aini dapt makan rambutan

All of the crew!! 

*abaikan si Eqbal tu....ni ialah Pn Rosmawati ,erangkap mak angkat aku and Aien...
Okeh...ni dengan budak22....yang gurl tu nama Nafeesa...then yg tgh tu adik die...can't remember his name....yg hujung tu Nizam



okeh...sangat seronok even sekejap je kat sana....nak lai usha gambar jenguk22 lah facebook aku...album RMWD....banyak lagi gambar boleh diterokai sepanjang aku kat sana....ngee...wassalam!

Monday, July 1, 2013

Sebab Diet Gagal =D

Assalamualaikum....

Haha...selamat pagi orang kampung!! Lihatlah dunia..aku menghapdet post di pagi hari lagi....*walaupun bru je post pasal tak elok tido lambat* nampak tak ketidak keberkesanannya post aku sendiri kepada aku....haish..apa nak jadi??? sob33xx...T_T
 Baru je beli REMAJA edisi 1Julai...dok selak punya selak terserempak satu segmen ni....segmen INFO DIET....*ting...tertarik pula* aku kan tengah diet sebenarnya...sejak-sejak timbang berat nak dekat cecah limaenampuloh ni...terus diet....tapi makin aku timabng macam makin berat....susah la...bukan membesar ke atas tapi membesar ke tepi.....STRESS..*tiru gaya Gary...i lev Gary tau...Garism!!!* okeh..balik pasal diet....tajuk artikel tu ----> PENYEBAB DIET GAGAL

ehe...menurut artikel tersebut antara penyebab diet gagal adalah
(aku amik penyebabnya je...huraian adalah berdasarkan keadaan aku kini...nak baca huraian sebenar sila beli ok? *tapi ade gak aku amik huraian dalam artikel tu..bg korang faham* hehe...majulah REMAJA untuk negara! i remaja lagi okeyy...*perasan muda jap*) =D

1. Gula - hehe...tak boleh nak cakap ape lah untuk hal ni.....gula penting ...kalau tak macam tak berasa pulak bila makan apa-apa....apetah lagi aku...ahaha...

2. Makanan Olahan - ha,yang ni yang ada label 'rendah gula' dan segala yang sewaktu dengannya tu. Act,benda2 gini tinggi kalori and ada pewarna or pemanis yang tidak sihat.Tapi pada aku pulak benda22 macam ni sedap...makan tetap makan lah....ahaha....

3.Persekitaran - maksudnya macam warna,ruang persekitaran dan apa-apa sahaja yang boleh meransang nafsu makan. Contoh dalam artikel ni,dia kata warna yang hangat macam merah and kuning dapat merangsang nafsu makan...*aku dah la suka kuning...=.="* sementara warna biru dan hijau dapat menekannya.Artikel ni juga beritahu bahawa aktiviti dengar muzik,menonton tv and membaca juga meningkatkan keinginan makan....*dok depan tv tak sah kalau tak mengunyah...bila membaca pun..ape lagi time study...syok kot...* ngeh33xx...

4 - Makanan Ringan - Ni paling crucial kot aku rasa....haha...nak cepat dan senang....makanan ringan adalah  yang paling senang...malah senang jugak menambahkan 400 atau lebih kalori dalam badan...*tahniah Dayu!!! *

5. Malas berolahraga - krik222222....haha...no komen....paham-paham sendiri lah....

6.Jangan Lewatkan Sarapan Pagi - aku bukan setakat lewatkan...memang selalu tak breakfast adalah...tak sangka pula ade kaitan dengan diet eak?? hahaha..........

7.Abaikan serat pemakanan
8.Tambah Perasa

nampak tak sebab22 kegagalan tu?? patutlah aku tak turun berat badan malah bertambah di pam.....=.=" huhu....sentap i..

Hope korang dapat info daripada post aku ni....Selamat berdiet plus SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN!!!


Terima Kasih Daun Keladi

Hye there... Thanks a lot sudi singgah sini... rerajinkan lah diri tinggalkan jejak... InsyaAllah, pergi melawat nanti...
"Ni personal blog aq. Aq tak bertanggungjawab atas segala komen yang diberikan. Segala entry aku adalah tujuan perkongsian semata. "