Followers

Proud To be One

Proud To be One

Tuesday, July 31, 2012

.........

Assalamualaikum...

Ya Allah... andai ini takdir Mu aku terima...
Namun aku tak kuat.. .. Hanya Kau saje yang tahu apa yang ada dalam benak minda ku... hanya Kau yang tahu rasa hati ini Ya Allah...

Kenapa susah sangat untuk aku relakan perasaan ni pergi... semakin aku cube hindar.... semakin kuat rasa ini....  aku tak kuat... aku tak mampu...  Ya Allah.... Kau tunjukkan aku jalan Ya Allah... walau hanya dengan pandangan hatiku lebur .... jauh rasanya...  Aq rindu Ya Allah...  Tidak ku pinta rasa ini... bukan aku tak cuba...  namun segalanya sia-sia...  dia dah lama lepaskan aku... dia dah lama buang aku... tapi kenapa aku masih tak mampu biarkan dia pergi.... rasa ni melemaskan aku Ya Allah...


...Emo Terlebih...

ASSALAMUALAIKUM...

Makin meningkatnya umur kita... maka makin banyaklah perkara yang berlaku.. makin banyak ujian dan juga dugaan yang akan diberikan oleh Allah SWT... pencipta semua manusia... maka secara logiknya juga seiring dengan peredaran usia kita..pemikiran kita juga haruslah berkembang pesat tanpa melupakan dan mengetepikan hal-hal agama... bukan semakin sempit dan tersepit di celah2x pohon2x batu yang semakin banyak...

Segala ujian yang datang sepatutnya dihadapi dengan tenang...berusaha dan berserah kepada Allah kerana pasti ada hikmah di sebalik setiap kejadian...bukannya meratap,merayu,meraung...malah menyelesaikan masalah dengan cara membunuh diri... sedangkan membunuh diri itu berdosa besar hukumnya di sisi Islam... Hargailah setiap nyawa.. bukan sahaja nyawa diri sendiri...malah nyawa orang lain...

Setiap masalah pasti ada jalan keluarnya...setiap kesedihan pasti terselit kebahagiaan...begitu juga setiap kebahagiaan akan terselitnya kesedihan...life is not perfect but that is the beauty of it... Kita hanya mampu merancang..Allah jua yang menentukan... Bukan mudah untuk setiap individu mencorak hidupnya sendiri...perlukan kekuatan,kesabaran,ketekunan dan support dari orang lain... Yang paling penting tidak mudah mengalah dengan ape jua cabaran dan yakin bahawa Allah sentiasa ada untuk membantu... bukan hanya menyerah kepada takdir... ikut hati mati...ikut rasa binasa...


*aq emo sebenarnya tengok cerita dejavu di kinabalu tadi...aku menyampah dengan Nadira sejak awal cerita tu lagi... episod tadi lak menyaksikan yang Dira tu seperti orang tak punya agama... even tu just lakonan je..tapi aku tetap tak puas hati... =.="




Monday, July 30, 2012

Ntah pape Je la

Assalamalaikum...

"Jenab...Ohh Jenab.."
Jenab menonjolkan kepala..melihat-lihat siapakah gerangan yang memanggilnya.Oh, Si Melah rupanya.Wah..bergaya sakan nampaknya si Melah.
" Ha..ada apa Melah?? " Tanya Jenab. Melah lantas berlenggang ke arah Jenab.
"Jom la kita ke bazar. Banyak betul makanan aku tengok tadi dengan anak aku.Ni aku datang nak ajak kau lah ni.."ajak si Melah.Beria betul mukanya sampai bersinar-sinar mata Melah..kalah mata orang pakai kontek lens tu.
"Bazar?? Bila?? Sekarang?? Baru pukul berapa ni.."
"Alahai..jomlah...fuh.terliur aku..bukan selalu tau dapat pergi bazar..bulan ni je...macam-macam ada...makanan kegemaran kau pun ade Jenab ooiii... ape tu..ala..cit..cir..haa..ciscake tu..."
Tersembur-sembur air liur si Melah bercerita.Sampaikan Jenab terpaksa ambil payung untuk mengelak dari terkena simbahan hujan dari Melah.
"Alahai Melah..cover lah sikit lapar kau tu... bulan Ramadhan ni tau.." bebel Jenab.Padahal perutnya dah bunyik2x jugak.
"Jomla kita pergi sekarang,,nani habes macam mana..melepas nanti"

Maka..pergilah Jenab dan Melah ke bazar.Wah..benar kata Melah..bermacam makanan ada di jual.Ada yang free pulak tu.Kedai-kedai pula bertingkat. 'Ea..ada kepsi..' bisik hati Jenab.
Melah berhenti di satu gerai menjual roti.Bulau matanya melihat roti2x disitu.
Tiba-tiba..
"Jenab oii...tolong aku...tolong aku.." jerit Melah.Jenab berlari mendapatkan Melah.
"Kenapa kau ni??" tanya Jenab.
"Aku tak leh gerak ni..macam mana ni..." Jenab cube menarik Melah..Malang tak berbau..tiba-tiba Jenab pun tak boleh bergerak.Namun digagahinya juga sedaya upaya.Maka mengengsotla Jenab dan Melah ke tempat yang selamat.
"Aq lapar.."kata Melah.
"Makanlah roti ni..kan kau yang beli...makan sampai kenyang ye..."
Melah makan dengan rakusnya.Maklum waktu berbuka dah sampai.Dalam kesedapan tiba-tiba Melah rasa makanan yang sangat enak.Makin dimakan makin enak.Walaupun tak dapat bergerak kemana-mana Melah rasa gembira kerana dapat makan makanan sesedap itu.Tetapi Melah hairan kenapa Jenab tiba-tiba senyap.Melah tak nampak Jenab sebab Melah rabun malam.


Mak : Yu,dapat dua ekor semalam Yu..
Aku : mane??
Mak : dah buang dah..sekor takde kepala..kena makan gaknya ngan kawan dia...
Aku : errr...

Jenab dan Mlah adelah tikus yang terperangkap dalam jerangkap samar yang ayah aku buat...alah..bukan yg sangkar tu..ayah aku buat kertas lepastu letak gam apetah....huhuhu...

"cerite ni nonsense..sori..lame tak mengarang..."


Friday, July 27, 2012

_That kind of friendship for those special persons_

Assalamualaikum....

i have a friend...not 'a' actually...its kind of a group of friends....but for today i'll be focusing to this friend....
she always said what ever she wanna says...
she always do what ever she wanna do...
think what ever she wanna think...
and wrote what she wanna wrote....

that is she...she treasure friendship very much...that she think that she is the only one in the world that suffered the 'kesebakkan' sickness....dear my friend...u know what...till now i don't know what to say since you told me that even with just talking bout the time we gonna be far apart from each other..you felt sad...that kind of sad that can not be describe at all...like there's a hard stone rock in our heart...

s'day we will be together again...
its not that we can't contact each other right???
remember that quote u'll always said to me??
"segalanya di hujung jari"....

no matter where we are....no matter what are we gonna be soon....whether we are science comp-ian...kulinari-ian..chemistry-ians..biology-ians or what ever it will be...we will always forever be friend.....and don't you dare to forget that.....a true friend will always treasure their friend in hearts....not that we don't have many memory..but actually there's more than many memory..all the think we've done together...all the think we said together...all the annoyed moments we when trough together...all the heartbroken moments we felt when they make fun of us...all of this are our memory....laughing together...crying under the trees...went 'jalan2x' in the evening....went stalking 'abg hensem' at the 711...there's so many thing...so do remember it always...coz i'm gonna miss you again...all of you....it has been such a memorable holidays for me this 5 month...the moments they throw eggs at me...the moment they mocking me...every single thing all of you have done will be a great big memory for me...thank you...

*be good girl in ur study k...
*be good students my friend....study till you feel good of it....study till you can be great person...
*this friendship means so much to me...


~kalaulah kite semua dapat ke pantai sama-sama ri tu~




Wednesday, July 25, 2012

Ikan Bakar

Assalamualaikum............

Hari kelima berpuasa...hari kelima juga berbuka ikan bakar....waahh..ikan bakar tu memang buat aku tak berhenti nak makan..siap bertambah-tambah lagi....tiap petang mesti nak beli kat bazar....bukan aku beli..tapi mak ayah aku...serius sedap sangat!!! ditambah dengan air kelapa kan....huhu...memang serius makanan lain aku tak sentuh...cukup bg aku berbuka nasi dengan ikan bakar tu je...kenyang berganda....kan sekor aku bedal sorang...tak bagi can kat orang lain....haha...lihat di situ betapa ganasnya aku....muahahaha...



i am so addicted to it.... nyum nyum nyum...

Sunday, July 22, 2012

Ohh Bahasa Melayuku...

Assalamualaikum...

test....test...*sambil tekan2x keyboard...

berejam juga mencari gali idea untuk menulis...dari petang hinggakan ke malam...dari malam hinggakan ke pagi...dari pagi hinggakan ke petang kembali...pakcik Masa laju berjalan-jalan menaiki motor kawasaki tanpa mempedulikan semua semua makcik2x dan pakcik2x..serta adek2x..abang2x dan kakak2x....tak lupe juge segala haiwan2x dan tumbuhan2x yang ada di dunia ini....waaahh...pakcik masa!! Tunggu saya sekejap boleh tak?? saya nak tumpang ikot g bazar...Cantik Motor Kawasaki...*pinjam ayat Johan sat...ahaha...

fikiran ligat memikirkan barisan-barisan ayat canggih-canggih..bombastik..hiperbola..apelagi eak...untuk dimuntahkan dalam post...tapi...nampaknya tak berjaya...sebab?? tu bukan style aku....dulu kala mungkin ku bisa begitu...ketika saat2x kegemilangan sebagai pelajar sekolah yang belajar penulisan bahasa melayu...tatkala aku aktif menulis novel-novel pendek...tatkala aku sibuk nak skor A untuk B.melayu... ehem....ehem...masatu boleh dikira hebat lah...menulis text pidato dan bahas.... sehingga berjaya mendapat naib johan pidato masa sekulah dulu-dulu kala....begitu jua Bahas ala Parlimen...fuuhh...terasa begitu kuat pegangan terhadap gaya penulisan dan bahasa-bahasa puitis yang digunakan saat itu.....

wah.....uhuk..uhukk...terbatuk pula....huhu..terasa diri ini cepat benar melupakan segala pembelajaran dulu kala...kasihan terhadap guru-guru BM yang bertungkus lumus mengajar diri ini...mohon..mohon maaf cikgu....maaf banyak2x saya pohonkan....plus dah nak raya ni kan...hulur2x wet raya kat saye yerrr....seribu ratus juta maaf cikgu....

orang dok sibuk cakap Ohh My Englishh....tapi tak pulak diorang cakap Oh Bahasa Melayuku...rasanya sekarang ni susah nak nampak gaya penulisan bahasa melayu yang solid..aku pun tak solid.....kecuali kalau kat urusan2x rasmi...tu pon kadang nak tulis karangan surat rasmi pon aku dah gagap..lupa format lak tuh...nampak tak?? nampak tak permainannye kat situ?? betapa teruknya aku sekarang...kena beli buku penulisan or karangan balik semula ni...=.="

*sangat annoyed bila tengok sms atau post yang cara penulisan bahasa melayu nya sgt teruk...for example..ittew..awx..cukeww...errgghhh....double triple tak suka...



..Entry panjang yg tak berapa panjang..

Assalamualaikum..

hari ni tetiba rasa mau post entry berkaler...huhuhu....tetiba je kan...ntah apa-apa ntah....
Penat sangat hari ni...kepala pun pening and berat sangat2x.....tengahari tadi bertolak dari rumah ke rumah atok di Felda Air Tawar 5 Kota Tinggi Johor....sebelum sampai tu of course la singgah di mana-mana kan...in my family case...kami singgah di KipMart Kota Tinggi...nak beli sayur je padahal...sambil cuci2x mata tengok baju-baju yang bersidaian melambai-lambai meminta agar di beli...fuhhh...bulau mata...tapi target utama baju raya tahun ni kelabu...still tak jua ketemu....


sampai destinasi adalah dalam pukul 3.00 ptg...then pergi Semenchu..rumah  mak sedara aku..nak mintak tandatangan borang jaminan masuk penjara aku nanti....hahaha...macam tak biasa je duduk hostel...kui2x....mak sedara aku ingat aku ni adik aku yang kecik tu....haishh...nasib badan..dia cakap aku kurus sangat...dalam otak aku mula ligat bertanya..kuruskah aku..namun dalam hati berbunga-bunga...wahahaha...dia gak kata kulit muka aku dah hitam...errr...aku tak tahu nak cakap ape...aku admit je..kenyataan tu....lepas tu kami beli cendol..memang sedap kot cendol yg pak cik ni jual..dari kecik masa aku duduk Semenchu aku mmg suka gila cendol die..pasni leh ajar saya buat cendol gak ea pakcik...


kembali pula kami ke Air Tawar 5....aku pergi rumah nenek sedara aku...alah,belakang rumah atok aku je kot....lalu je semak belakang tu....haha....adelah 30 tapak kaki...sampai le...mase kecik2x lau malas dok atas lama2x..aku lari turun bawah g rumah atok aku...ahahaha...tujuan pergi adalah sama..iaitu jumpa bapak sedara aku tok mintak tandatangan borang jaminan jugak....hahaha...


dah habes urusan segala aku cabut lah turun bawah pergi rumah atok original aku.....wah..mak sedara yang aku panggil BUSU dah sampai...sekali lagi telinga aku mendengar ayat yang pernah aku dengar beberapa jamminitsaat yang lalu..."kau apesal dah hitam Yue?''....berdejavu aku sebentar....cissss....then...dia ckp aku halus....halus??? halus=kurus.....cisss lagi...cisss lagi dan lagi....dah tiba waktu berbuka..so kami berbuka mee laksa pinang...yg agak tawar..maklum pose...hahaha...
balik rumah aku memang lepak gila...datu aku siapkan segala borang2x yang diperlukan lagi...sampai berdenyut otak aku....


*doakan aku sihat sepanjang Ramadhan ni...=)


Saturday, July 21, 2012

-----> Sahur pertama Ramadhan 2012 <--------

Assalamualaikum...


kenyang sudah bersahur bersama family tadi...sahur kami simple je..just Nasi Goreng yang mak buat...haha..nasi goreng pun jadilah..asalkan sahur...coz my family is a simple and just nice family..ahakss...ye ke?? ahaha...lagipun dari dulu mase zaman kecik2x..zaman jalan pon tak betol lagi..zaman puasa setengah hari dulu-dulu...memana family aku bukan jenis bersahur macam makan tengahari tu...cukuplah sekadar kurma,nasi dan satu jenis lauk..tak kisah lah lauk ape..tapi mostly sepanjang Ramadhan aku cume suka makan lauk telur goreng atau sayur kacang bonces campur telur je untuk sahur...sebab aku tak lea makan banyak sangat..t perut aku meragam..ahaha...air?? of course la nescafe..aha..feberet drink tu tau..n bilas dgn air masak la macam biasa..

awal betul mak aku kejut..awal la sangat kan...haha..aku dah besar..so senang sikit mak aku kejut..sekali panggil dah bangun..tapi adik2x aku je la...yang lelaki tu..dah besar panjang pun susah nak bersahur..yang kecik tingkatan dua tu pon sama..mak ayah aku kena bergilir-gilir kejut...so..pagi2x dah dengar la jeritan kejut suruh bangun sahur..nasib baik jiran sebelah balik kampung...ahaha...so sementara tunggu Subuh lepas sahur tu yang aku jalan2x kat koridor blog...ahaha...

okeh la..ngantuk pula...mahu sambung lelap...kang nanti kena bangun awal...kemas rumah and siap-siap nak balik kampung pergi jumpa ibu and bapa saudara sebab nak uruskan penjamin untuk aku masuk U...

*Ya Allah..terima kasih kerana Kau masih memberi ku kesempatan berpuasa lagi bersama keluarga...
*Permudahkan segala urusanku Ya Allah..
*Selamat menyambut Ramadahan awak...setiap racun ada penawar...mungkin bagi awak saya adalah racun..saya doakan awak jumpa gadis yang diciptakan sebagai penawar untuk awak...


Friday, July 20, 2012

..Post laju...Bace sepantas Mungkin...

Assalamualaikum..

Salam Ramadhan untuk semua...Ramadhan datang lagi membawa seribu satu keberkatan untuk umat islam di seluruh dunia....Alhamdulillah...

dub dab dub dab...jantung berdenyut hebat...fikiran dalam keadaan tertekan..hati berdebar...pernafasan tidak teratur...pernafasan yang tidak mengikut detik yang sepatutnya...malah..perut mulai senak dan mengah dek kerana dipenuhi angin dan makanan juga air...fuhfuh...ini merupakan satu perasaan dan rasa yang tidak enak..apatah lagi di perut..sebab..susah woo lau perut dah penuh angin..mengah semacam..patu mengembung je tak kempis2x..ahahaha...kenapa?? kenapa ni berlaku...beginilah ceritanya------>

8.00 pm
memberikan text kepada diana menyatakan bahawa akan ke rumahnya...
8.10 pm
bersiap-siap memakai tudung..menepek setepek bedak..memakai kan spec...
8.12 pm
keluar dari rumah...mengunci rumah dek kerana tiada orang..meletakkan dompet di dalm beg kertas yang dibawa bersama sijik2x yg ingin di potosetet...
8.15 pm
berdezzooopp ke rumah Diana menaiki skuter ku yang mcm po dlm teletubies tu..pssst..skuter ku kaler merah juge...huhu..same kan ngan po punye...jgn jelessssss...

ntah pukul bape aku sampai rumah Diana..bile dah sampai tu berdezzooppp pergi cc...Diana nak print borang2x dia segala...maka kami pun enter la kat dalam cc tersebut...dah habes segala benda dan urusan..nak pergi bayar..."eh..mana dompet aku??" tanyaku dalam hati..
"dian..ko bayarkan jao..aku nak tengok dompet kat motor..."
so..aku pon pergi ke moto..mule mencari..alamak..tiada..rabak hatiku...dada mula berombak..mencari di dalam beg..ea..tade..ea..mane pulak perginya..cepat2x menaiki sekuter po dan berdezzoopp laju bersama diana memecah keheningan malam..fuh..merempit malam2x..tak pernah aku lakukan..kerana aku adelah penunggang yang berhemah walaupun maseh tiada lesen...ahahahaha...dah rasa mcm nak berlumba pulok..pak cik kereta kat depan bawak lambat2x pula...haishh...sentap sekejap..
sampai kat rumah mencari di tanah..ea..pon tade...bukak pintu rumah..cari kat sofa..cari kat bilik...ea..mane ni!! aku yakin aku letak dalam beg kenapa tade..
"yu..cari betol2x..aku pon dah cuak" katanya Diana..dia cuak..aku lagi cuak...tibe tibe..TINGGG!!! muncul mentol kat atas kepala..berkelip-kelip dengan terangnye...
"weh!! kat CC la...aku letak KAT BAWAH LACI ALMARI KOMPUTER TU!!"..
perghh...sentap lagi...berdezooopppp lagi kembali ke CC..kali ni lagi laju...dalam hati punyela meminta jangan lah ada org duduk kat tempat tu...Diana cube mentepon EPEY ..namun..diluar jangkauan...fuhfuh..hanya dalam 10 minit sampai ke CC,,,dan...=.="....

ALHAMDULILLAH...syukur...bak kata Diana "budak2x semayang tarawih..tak pergi CC"

pastu kitorang pun pergi ke pasar malam...ahaha...okeh..dah habes cite..cite ni pon hati jantung segala rase bedebarannya pon adoi...haha..fuh3x..okeh..dub dab penat..
Wassalam....

ni kredit tok mister google...pic tade kene mengena..cume terfikir..mne pergi bekas eskim aku yg camni eak??? huhuhu

Wednesday, July 18, 2012

..Entry bosan..tak yah la jenguk...

ASSALAMUALAIKUM...

waktu menaip entry adalah 12:41 am...ahaha...mata maseh dalm keadaan segar bugar bagaikan baru sahaja di simbah dengan air sejuk beku lagi berasap....ahahaha...=)
hurmm..rasa mcm nak edit header...tapi tiba2x lupe lak macam mane nak buat...maklum..dah lame tak bukak bebenda edit mengedit ni...
dah tu...app. pula buat tunjuk ragam dia...not responding...eh2x..dah bape kali bukak tutup pon mcm tu..saje je mintak uninstall n update yg baru kan..sekali ku hentak kau dengan penyapu lidi kang...patah liuk jadinya...ahaha...ea..jangan kata penyapu lidi tak kuat tau...sakit bila kene libas...haa...
wah...tak pandai nak amik gambar sendiri..dah lama tak amik sendri punya muka...acane eak?? acane nak buat header baru ni...ahaa...

ntah apa yang aku mengarut ni...haha..nampak sangat kebosanan dah melanda diriku apetah lagi dok mengadap muka buku je..bersosial secara maya...bukan adamaya...tapi ikotkan besosial secara maya ni tak banyak faedah..yess..betul boleh tambah kawan..ramai2x..juta2x...tapi skil tu tak ada...skil komunikasi berkesan pampumpam tu hilang kalau ikot fakta...itu pendapat aku la...

aku kena cari balik hobi menulis aku yang dah tercampak jauh lepas form 5 dulu...kena kembali mengilatkan hobi tu yang mungkin dah berkarat lagi berlapuk dan berdebu..idea2x dalam serebrum aku ni pon dah terlebih tido..sampai segala nerve dlm otak kanan nak bergerak dgn aman damai seperti dulu kala...

ye..otak kanan...aku pengguna otak kanan..haahhha..dan aku berbangga...namun..aq juga harus dan wajib melatih otak kiri aku yang jarang2x digunakan..apaah lagi otak kiri sangat penting untuk digunakan dalam subjek matematik yg aku terlampau "suka" tu...

haish..kena berubah~~ menjadi pengguna otak kiri...
*=)


Tuesday, July 17, 2012

..Ianya Memanjat...

Assalamualaikum..


I can almost see it
That dream I am dreaming
But there's a voice inside my head saying
"You'll never reach it"

Every step I'm taking
Every move I make feels
Lost with no direction
My faith is shaking

But I gotta keep trying
Gotta keep my head held high

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb

The struggles I'm facing
The chances I'm taking
Sometimes might knock me down
But no, I'm not breaking

I may not know it
But these are the moments that
I'm gonna remember most, yeah
Just gotta keep going

And I, I got to be strong
Just keep pushing on

'Cause there's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb, yeah!

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be an uphill battle
Somebody's gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb, yeah!

Keep on moving, keep climbing
Keep the faith, baby
It's all about, it's all about the climb
Keep the faith, keep your faith, whoa


serius...aku sangat suka lagu ni...and aku tak pernah bosan dengar...dan ia sgt sesuai dgn pasaan aku sekarang..means that..bila aku dengar lagu ni..walaupun tak banyak..ia tetap bg semangat pada aku..

*ianya memanjat~

....mampukah aku Ya Allah...

Assalamualaikum...

dah berapa hari tak update ni...masih dalam mood jeles dengan kawan2x yg dapat pergi jauh...tapi dengan ini diumukan bahawasanya perasaan itu akan dilesapkan dari jiwa nurani bermula dari...
3..
2..
1..
SEKARANG!

baiklah...kepala sudah mula pening dengan segala surat2x yang perlu diisi...Ya Allah..ini baru yang dekat ayue oi..lau dapt yang over the sea sane tu..lagi melambak ko kene fikir...tengok..ada sebab Allah letak ko dekat Johor ni je...sebab ko tak lea fikir bebenda ni...ahaha...tapi..ni jugak salah satu proses pembelajaran kan...kena tabah n kuat..berfikir secara positif...ahaksss...*esshh..baru sikit aku dah pening..pe lagi kalau nak fikir menatang len..doyai...

tapi..entah aku mampu ke tidak untuk bawa kos yang aku dapat ni?? Wallahualam...aku hanya berserah dan cuba untuk menguatkan diri bila aku semak subjek-subjek under kos Bio-informatik ni...hanya beserah yang aku ''terpaksarela" dengan subjek matematik yang melambak...subjek yg plg suke  sangat2x...jom tgok subjek utk setiap sem..





okeh...sentap n takot tengok subjek2x dye...Oh My God...aku tak tahu aku mampu ke tak Ya Allah...tapi aku tahu KAU takkan uji hambamu dengan ujian yang dia tak mampu untuk menanggungnya..Kau lebih mengtahui segalanya...mungkin rezeki aku tiada dalam bidang sains tulen...mungkin rezeki aku luas dalam bidang sains komputer ni....INSYA ALLAH...

*doakan aku kuat kawan2x...
*mak ayah...doakan dayue dapat bawak kos ni...
*serius aku takot...=(




Saturday, July 14, 2012

...Entry pendek...

Assalamualaikum..

 Entry kali ni pendek je..sebab hati ni rase lain..nak mencurah-curah sekejap..

Hati aku sekarang rasa sangat tak tenteram..aku rasa sedih..aku rasa takut..aku rasa...ntah la....aq rasa jauh..hati aku sakit...hati aku sebak...hati aku...Ya Allah..Kau saje yang tahu.... tak tahu macam mane nak cakp...


Friday, July 13, 2012

...Tahniah dan Jeles....^______^

Assalamualaikum..

jalan2x wall pesbuk dari pagi...tengahari dan petang...ramai betul yg update status pasal UPU...yang bersyukur..yang bertahnia...berjelesan...macam2x ada...

ramai betul kawan2x aku yang dapat kat sabah dan sarawak...tak kurang jugak yang jadi org Ganu tak lama lagi....tahniah untuk diorang walau sebenarnya aku sangat jeles...bukan aku tak bersyukur dgn apa yang aku dapat..tapi..haha...entahla..hati ni nak melihat negeri orang lain sebenarnya...ape lagi over the sea sana...tahniah pada yang dapat kat sarawak..AYIN..AMIR HAKIM....yang dapat kat sabah lak SYAFIE n EPEY DAUS....untung la korang....dah duduk jauh tu jgn lah korang lupa bawak ole2x balik dari borneo sana untuk aku di SELATAN semenanjung malaysia ni....Selatan tu kene highlight sket bg dorang faham...hahaha...

tape...ade hikmah di sebalik semua ni..ade hikmah Allah tempatkan aku di Johor je...aku ni kan penakut nak pergi jauh2x.. kata je nak tgok negori org...tapi naek bas sorang2x pon masih tak berani..haa...nampak tak hikmah dye kat situ...hahaha....lagipun UTM dgn rumah aku tak jauh mane...senang utk aku pergi balik dari rumah...tak makan duet...huhu...cube utk melegakan hati...tapi jujur...aku sangat cemburu dengan mereka semua...

Tahniah tau korang semua..terutama budak2x KMJ x-pdt yang ramai gila bekampung kat UMT....untungla korang lea wat reunion t...hahaha....jeles nik..jeles nik...

*awak..awak dapat utem ea....tahniah ea awak..maaf sbb saye tanya kat kawan2x awak ttg keputusan awak...


...Akhirnya...ke sana jua....

Assalamualaikum w.b.t...

Bangun pagi ni dengan perasaan berdebar buka laman web UPU....kekonon nak cek keputusan ...ea...macam belum lagi je..ok..tape2x...excited terlebih....amek pulak enpon..dok menaip hantar kat 15888 tuh....oo....kol doblas baru boleh cek upenya....ok2x..takpe...kite jalan2x kat katwall pesbuk dengan jalan kat blog org ea....5 minit kemudian..tut3x (bunyik enset)....amek dan bace...

"Rm 0.00 UTM: Tahniah anda berjaya utk mengikuti prog ijazah di UTM.Semak kep di url  www.jpt.utm.my dan mohon buat jawapan penerimaan sebelum 22 Julai 2012.TQ.."

err..alah..UTM?? tak gembira pun..haha....tapi mak dah senyum lebar....
"takpe Yu...nanti senang...nak tgok abang..nak tengok ko..tak pening kepala ayah ko.."

aku?? dah dapt pon kan...walaupun hati ni nak ke UPM...tapi UTM ni pilihan ke-dua aku kan....jurusan Bioinformatik...sokeh la tu kan...=)

Alhamdulillah Ya Allah..aku redha dengan ketentuanMu....hanya Kau yang lebih tahu...mungkin ada hikmah aku di sini....

*psst..tak keluar lagi aku dari JOHOR nampaknye....Kolej pon kat Johor...U pun kat Johor...haha...tape..jimat duet aku balik umah...nyanyanya...

Thursday, July 12, 2012

..hanya mampu berserah..

Assalamualaikum...

Ya Allah..tenangkan lah hati hamba mu ini Ya Allah...Kau kuatkan aku Ya Allah...Kau yakinkan aku Ya Allah..Kau lindungilah aku Ya Allah...

aku dalam keaadaan yang sangat kritikal sekarang..penentu masa depan aku..penentu mana letaknya aku di mata dunia...penentu segala usha penat lelah aku di KMJ dulu...

Esok...tarikh keramat..tarikh penting....tarikh penentu kesangsian...

*aq beserah hanya padamu Ya Allah...



...mengarut....=.="....

Assalamualaikum...

Alhamdulillah...aku masih lagi di beri kesempatan untuk menulis...setelah line wifi buat hal di rumah...hilang terus idea nak menulis petang tadi....

hilang idea?? perkara biasa untuk aku...aku bukan penulis tegar...tiada idea yang mencurah untuk aku curahkan ke screen laptop ni menggunakan jemari aku yang tak runcing ni dengan menekan button2x dan punat2x lappy ni...aku bukan penulis yang berbakat...tiada lansung kesenian dalam tulisan aku...aku bukan penulis puitis...tiada ayat bombastik yang aku boleh keluarkan...

aku menulis tika ada kelapangan..aku menulis tika ada kerinduan...aku menulis tika ada keraguan...aku menulis mengikut gerak kata hati...aku menulis mengikut kemahuan jemari menari-nari...

*btw..sok result UPU keluar..aku risau.....
*doakan aku,,,




Wednesday, July 11, 2012

assalamualaikum...

akhirnya berada di kuantan pahang...lokasi sekarang adalah di teluk cempedak...berada di sini besama dyana ,,nasrun juga rakan nya mirul...apekan daya tatkala beseronok duduk di pantai sambil bemaen belon di malam hari...ea salah,,,pagi hari...hujan trun meminta kami pergi...maka,merempatla kami berempat di mecdi,namun air cond yg dpasang tak dpt menyejukkan bdan ini membuatkan kami beralih arah ke kepsi...thanks sgt nasrun sbb buli aq hari ni..

tnjuk gmbr??bkn nye xnak upload..t kne sound mnunjuk pulak...mlas nk melayn celoteh kanak2 ribena...

salam satu malaysia!!! majula sukan tok negara,...mentang2 sukma tahun ni kat kuantan..ahaha..

Tuesday, July 10, 2012

....Entry Sedih2x...Tak yah Bace...

Assalamualaikum..

Hurmmm...kejap lagi bermula lah journey aku ke sana....agak sakit sikit sebab ade insan2x terpilih yang tak terpilih tidak ikot terpilih untuk bersama aku dan dyana ke sana...tape..aku hanye dapat menantikan semangkuk abc dari mereka...hati dah bengkak pula untuk berjanji...bukan tak mahu..tp luke dah mendalam dari dulu-dulu kale...sejak zaman awal2x dyson bermula...pemergian ini juga membawa satu duka yang lara serta sentap kerana dimarahi oleh ayahanda tersayang di pagi yang hening tadi...berjuraian air mata menuruni pipi setelah ayahanda pergi bekerja...omomo...hanya bonda di rumah yang melegakan jiwa sambil mentertawakan puteri sulongnya yang tidak berdaya ini....

ayahanda mane tak marah n tak risau bila puteri tersayang mahu pergi jauh tanpa tiada tempat menetap di malam hari??? tape...saya faham..ayah sayang saye kan?? saya pon sayang ayah ketat2x....org jaga diri baik2x..t sampai sana org miskol ayah ea?? t ayah tepon balik tau...hahaha...

*semoga Allah sentiasa berkati kedua ibu bapa ku....
*panjangkan umur mereka Ya Allah...

Monday, July 9, 2012

...Talking About Feeling....

Assalamualaikum..


Hati dan pasaan ni memang tak boleh dipaksa kan...perasaan suka..duka..sedih..gembira...
Semua tu memang semula jadi ada dalam diri setiap insan sejak azali lagi..tak boleh nak dielak..aku pon macam tu jugak..perasaan suka...perasaan marah,,,perasaan sedih...cuma susah untukaku kongsikan dengan orang lain...


It's always depends on how you control your feeling...kawal pasaan..tu satu cara juga untuk tunjukkan yang kita tak lemah...even kalau mmg lemah sekalipun..cuba tunjukkan diri tu kuat..kawal perasaan marah..kawal perasaan sedih...nak happy sangat pon tak boleh..sebab mak aku kata kalau suka2x sangat nanti menangis...jenis aku pulak..kalau dah suka..memang suka sangat2x..kalau dah menangis susah nak berhenti..gembeng dan kememeh la katakan...and kalau dah marah...say good bye la to miss nice girl...ahaha...


Yes..Alhamdulillah..aku still dapat control marah aku...ooh ye..aku nak tanye...bila dada kita panas..itu tanda kita akan marah ke?? sebab aku selalu mcm tu..bila dada aku panas...bahang..aku rasa nak marah orang...nak meletup..and bila ada je yang salah timing dengan aku..'begurau' bila ak tgh mcm tu..mmg kena la dgn aku...bile aku sedih lak..aku susah nak control..i just can't stop crying if i started to cry...aq senang je nak nangis sebenarnya...hahaha...sebab tu aku suka ketawa..n aku paling tak suke bila aku marah...sebab mcm2x keluar dari mulut ni..kan Syaitan tu suka bila melihat anak2x adam marah...bila kita marah..dihasutnya kita keluarkan ayat2x yg tak sepatutnya...


Talking about liking person personally...it's also depends on how you control it...terlebih suka atau obses hanya datangkan mudarat...kalau terdesak pulak...lagi la...zaman sekarang ni...hubungan kadang2x tak berlandaskan pasaan suka dan sayang...ada yg berfikiran "aku nak couple sbb kawan2x aku semua ade couple and ade couple cool"...ape lagi sekarang susah nak cari yang betul2x serius...as for me..cukuplah yang setia dan ikhlas..n of coz la kuat iman n sopan pada mak ayah aku...hormati aku sebagai perempuan...n sedap mata memandang...kalau ensem lagi bagus..hahahaha...tetiba rase nak kawen awal juga mcm si Diana..sowe beb...pinjam pasaan nak kawen tu kejap ea...hahaha...


Tetiba rase kalau lah dapat partner macam kat cerita drama korea tu..mesti heaven gila..even aq tahu sume tu khayalan dan rekayasa manusia..but still it's still worth it just to dream about it..tak salahkan?? drama korea yg sweet macam gula2x tu...huhu...sonoknya...cam full house ke...hahahah...lep lep lep..


Dah le..panjang dah aku merepek ni..hahaha...





*acane pun aku maseh merindui dye...hurmm...maseh berharap yang dia untuk aku....




motivasi diri sendiri...

Assalamualaikum...

    Hidup ni tak tetap..kadang kita di atas..kadang kita di bawah...hidup ni juga macam roda...ikut hukum karma..apa yang kita lakukan akhirnya akan jadi juga kat diri kita sendiri...tak selamanya kita boleh mendongak ke langit...ada masa kita kene jugak lihat ke tanah...sebab ade untungnya kalau kita berbudi ke tanah..ye tak??
   macam yang Lao Tzu cakap..SILENCE IS A SOURCE OF GREAT STRENGTH...betul kan??
   diam tu tak bermakna kita lemah..diam tu tak bermakna kita kalah...
berhadapan dengan pelbagai ragam manusia di dunia ni kita memerlukan satu courage...keberanian..keberanian untuk pandai mengawal situasi...jadi..kelebihan berkomunikasi tu perlu dalam diri seseorang...ada masa kita perlu berdiam diri...ada masa kita perlu tegas berani...semuanya bergantung pada keadaan...
 

haish...ape aku merepek ni...nak diam atau nak bersuara itu terpulang pada hak masing2x...aku pun bukannya betul...aku ni masih lagi tak ade bakat untuk berkomunikasi...masih lagi tak yakin pada diri sendiri..masih lagi kurang sini sana...matang?? entahla... aku masih tak pandai bawak diri sendiri... bila aku nak berubah...aku tak tahu...



*aku masih bukan diri aku...ye ke?? aku pon tak tahu...jadi pelakon dah boleh kot macam ni? huhuhi...

..Dyson Tinggal Kenangan...

Assalamualaikum...

emm..mmg lumrah dalm kehidupan kan..habis madu sepah dibuang,,,bila nak,dicari..bila tak nak,ditinggal..lau sadis sikit dibuang...hati dan perasaan tak boleh dipaksa...

ape yg aku merepek ni?? hahaha..nothing...just wondering about that...
emm..rindu pulak kat kawan2x tempat kerja lama...ahaha....terutama yg rapat dengan aku...Kak Ayu..Kak Linda...rindu nak peluk diorang..ahaha...rindu nak dengar gelak tawa dorang...haha..line bising macam kat pasar...tambahan dengan slogan NO REJECT YES OUTPUT...yg lama2x bertukar menjadi Yes Reject No Output....haha...Ya Allah..how I miss them so much...

Rindu juga nak naik kereta dyson...haha..ke hulu hilir angkat kotak kosong and bg kotak stok kat dorang...sambil ditolak oleh Hafiz..takpun Epul...Selamat dan Buntal yg suke mengacau...cheaker2x berjaya diline belakang...kinah..mira..akmal..wardah..ana..packer2x...ayin si itik dan Ikmal...

haha...rindu nak mkn semeja dgn Ruz,Malan,Diana,Pijul,Aqem..tak lupa Syafie...rindu pada adeq Bahrin..adeq Manje,,dan adek Faqri Faris...Asfa yg pendiam tapi lincah membuat kerjanya...Effy dan azie yg tak boleh berpisah....Mail yg laju buat v-ball....Kak Ros dan Kak Ida... adik mahathir comel...ahaha...Epey yg suke rosakkan mesin dan buat hal...gelagat tompel n epey yg berebutkan effy...haha..Zizan dengan bueyoww dan Otoke nya...oo..lupe lak..rindu pada leader2x kita abg napi yg pade mulenye agak annoying but in the end he's cool...Kak Ina yg dok asek menjerit..n adek Ewan..yg asek kata nak sepak kitorang...Supervisor yg cool...abg Man n abg Mat...tech kita...abg Kamarul n abg azli...Qc kami...noli n abg Halim...

Ini kali pertama aku kerja..ini pengalaman pertama aku...aku sukakannya..banyak gelagat aku jumpa..tak ketinggalan kawan2x baru yg aku kenal..dan aku merindui mereka....hee...






*kawan tu satu anugerah*

Sunday, July 8, 2012

Domo domo Suke!!!!!!!

Assalamualaikum...

Annyyyyyoooouunngg!!!


"mari kita...mari kita..mari kita tepok tangan sama-sama...kita menari sambil langkah kanan kiri goyang badan goyang kaki..hore hore..."

best pula dengar lagu almarhum sudirman ni..kena betul dengan perasaan aku sekarang...seronok betul..bak kate org korea..domo domo chua...ahaha...kenapa?? kenapa?? Alhamdulillah...dapat juga jejak kan kaki ni ke pantai...dapat juga sembamkan badan ni kat air laut...Ya Allah..tak terkata seronoknya...
semuanya tak dirancang...setelah patah hati mendengar berita bahawa kereta pemandu asal mati road tax nye...tiba2x dapat call dari bestie aku..suruh siap2x nak g pantai...wahh..kemain betul aku..terus berlari ke bilik air mahu mandi...wuuhhuu...Alhamdulillah..hajat tercapai...

credit tok photographer cik Diana...




*terima kasih kepada kakak cik Diana kerana sudi drive ke Tanjung Balau Kota Tinggi Johor...=)




remuk hati dilambung ombak...nyahaha

Assalamualaikum...

waaa....hujan di pagi ahad...bangun pagi sejukk n nyaman je...huhu..alhamdulillah..hujan rahmat..Aminn...fuh,,tak sabar nak dengar result Upu...Ya Allah...semoga kau tempatkan aku di U yg aku idamkan Ya Allah...

oppss,,,hari ni tak jadi pergi pantai lagi..sedih sgt...sentap...ape yg dirancang tak menjadi...haha..tulah kate org..kalau rancang2x ni susah nak jadi..biar on rhe spot terus g..tapi dgn syarat kene ade transport n money laa..no money no journey no talk...ahaha...

hurmmm....tp rasanya ada himah knp tak jadi...lagipun musim hujan ni...even dalm hati dapt celup kaki pun jadilah....ahahaha....lama benor rasanya tak pergi n tak tgok laut....Laut yg cantik..yg indah..damai...luas...Subhanallah...ciptaan Allah tu indah2x belaka kan???

Selasa ni comfirm kami ke Kuantan...amik transcript kawan baik saya...Diana...kemungkinan besar juga kami ditemani dua lagi kawan suam2x rapat...ahaha...Ruzaini Ahmad Rashdaini Basha dan juga Amir Hakim...tapi lau dowang tak jadi ikot pon...aku nan diana gerak jugak ke Kuantan..membawa hati yg luka..chewaahhh....

jom layan pic pantai...Subhanallah~









Friday, July 6, 2012


Ermm..
Hilang mood...
Sedih...ye...sebak...Luka...Sakit...
Ya Allah..kuatkan hati hambamu ini Ya Allah...agar aku kuat bertahan...
Kalau mmg bukan dia jodohku...Kau hilangkan lah perasaan ini Ya Allah...
agar aku tak mengharap lagi Ya Allah...
*berubahnya awak...
*sangat tak menyangka jauh betul awak buang saya...
*saya tak kuat awak...




Terima Kasih Daun Keladi

Hye there... Thanks a lot sudi singgah sini... rerajinkan lah diri tinggalkan jejak... InsyaAllah, pergi melawat nanti...
"Ni personal blog aq. Aq tak bertanggungjawab atas segala komen yang diberikan. Segala entry aku adalah tujuan perkongsian semata. "